söndag 5 maj 2013

Vad har jag läst i april?

Antal lästa böcker: 6 st: Wallflower, De Utvalda: Hemligheternas Rike, Safirblå, The Hush Hush Saga: Finale +eng, Beautiful Creatures, Divergent.

Bästa bok: Faktum är att april var en månad då alla böcker jag läste tog mig med storm - förvisso var några av de uppföljare till tidigare böcker, men jag måste ändå säga att alla 6 var lika bra, och de rekommenderas starkt.

Läsa i maj: Stjäla The Show, Rädda mig inte, 3096 dagar, Reached +eng, City of Glass +eng, Flugornas Herre, En världsomsegling under havet.

Kommentarer: 

- Wallflower: Stephen Choboskys bok The perks of being a wallflower, också känd under titeln Wallflower på svenska, utkom redan år 1999 - men har aldrig varit så uppmärksammad i bokvärlden som nu.  
I handlingen får vi följa Charlie under hans första tid på High School, hur han finner sina vänner Sam och Patrick, och även om hur hans sett att iaktta livet får honom att kallas en Wallflower - en sådan som ser på. Filmen utkom på DVD för ett fåtal månader sedan, under samma namn som den engelska titeln, samt Logan Lerman, Emma Watson och Ezra Miller i huvudrollerna.

- De Utvalda: Hemligheternas Rike:  I ett splittrat kungadöme, omgiven av maktlystna män och upproriska folk, lever och regerar unga drottning Bitterblue. Förödelsen hennes far lämnat efter sig sedan han dödades är svår att reda ut, och hon kämpar förgäves mot sina rådgivare och hertigar i försök att skingra oron. Så en dag bestämmer Bitterblue sig för att bege sig ut, och upptäcka staden hon lever i, något hon aldrig fått chansen att göra - och snart stöter hon på Ted och Saf, vilka visar sig bli avgörande i hennes liv.
   Det faktum att Hemligheternas Rike är den tredje, och avslutande boken i en serie, kan göra det en aning svårt och förvirrande att förstå vad den verkligen handlar om. I de två tidigare böckerna (Tankeläsaren och Monstrets dotter), får man följa Katsa och Po, samt Flamma och Brigan, medan de - under olika årtionden och i vitt skilda världar - kämpar mot kungar, riken och för kärlek. Hemligheternas Rike är alltså boken där tre olika berättelser kolliderar och flätas samman, något som skapar ett fantastiskt slut.

- Safirblå: Inte nog med att Gwendolyn för ynka tre dagar sedan upptäckte att hon ärvt en roll som hon, ända sedan hon var liten, trott varit hennes kusin Charlottes - hon har också rest i tiden, samt mött den mest underbara och förvirrande kille hon någonsin stött på, Gideon.
Safirblå är uppföljaren till Rubinröd, vilken utom förra året - personligen hade jag en aning svårt för den inledande boken, handlingen utspelade sig väldigt snabbt, och förloppet kändes relativt otrovärdig, något som ändrades så fort jag läste uppföljaren. I Safirblå upplever jag, att handlingen får en större vidd och jag fängslades av de scener som utspelade sig i boken, ett twistat kärleksdrama med mycket humor, och allvar. Att rekommendera!

- The Hush Hush Saga: Finale: Nora och Patchs kamp om evig kärlek har varit lång, och präglats av dalar och toppar - och än är en inte slut. Det sista Nora gjorde innan hon dödade sin far Hank, var att svära en ed vilken förvandlade henne till nephilim (alltså odödlig), samt även att avlägga ett löfte på att leda och styra sin fars arme av stridslystna odödliga till krig mot de fallna änglarna, ett löfte som, om brutet, utan förbehåll skulle leda till både hennes mammas, och sin egen död. Nu tvingas Nora och Patch inse att slutet på deras tid tillsammans kan vara förbi, om de inte kommer på en plan att få de båda sidorna att sluta fred, en plan som inte får misslyckas - både för deras egna, och varandras skull.

- Beautiful Creatures: När Lena Duchannes anländer till den lilla staden Gatlin i södra USA, inser Ethan Wate att han äntligen funnit flickan han drömt om varje natt i flera månaders tid. Snart avslöjas dock att Lena och hennes familj döljer hemligheter mörkare än några andra, och de tvingas tillsammans kämpa mot oanade krafter och en vilja så stark att den hotar deras kärlek. Kommer de att överleva tillsammans, eller för sig själva`?

- Divergent: En viss dag under sitt sextonde levnadsår, ska alla ungdomar fatta ett beslut, ett beslut vilket omfattar och äventyrar hela deras framtid - de måste välja vilken falang de vill tillhöra; De Tappra, De Osjälviska, De Lärda, De Ärliga eller De Fridfulla.
Under hela sitt liv har Beatrice Pryor alltid känt sig en aning mal placé bland sin familj i De Osjälviska, hon har aldrig varit tillräckligt osjälvisk, alltid varit lite för nyfiken, och aldrig beredd att offra allt för att sätta andra före sig själv - och därför står valet mellan att göra sin familj till lags, eller välja den hon innerst inne är. Slutligen gör hon ett val som förvånar både de i hennes omgivning, och henne själv - och inför den hårda initieringsfas som ska göra henne till en av De Tappra, byter hon namn till Tris. Snart inser hon dock att allt inte riktigt blir som hon tänkt sig, i samma veva som hon stöter på Four, inser hon också att hon kommer tvingas slåss för att överleva, och möta sina djupaste rädslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar