fredag 31 maj 2013

Vampire Academy blir film!

För någon vecka sedan satte filminspelningen av Vampire Academy: Bloodsisters igång, något som ska blir väldigt spännande, och som jag sett fram emot länge!
Ni som följt bloggen ett tag vet säkert om att VA är en utav mina favorit-serier; kort sagt är det dock en vampyr-serie i fantastiskt format på sex böcker, skrivna av Richelle Mead - och filmen, vilken beräknas ha premiär under nästkommande år (2014), är baserad på första boken i serien - något ni verkligen borde hålla ögonen på!

torsdag 30 maj 2013

Bonniers höstutgivning

Nyligen blev det officiellt vilka böcker - samt ungdomsböcker - Bonnier kommer att ge ut i höst, och listan är full av spännande nyheter att längta efter. Bland dessa finns; 

- Stad av Aska, andra delen i en serie på fem böcker, där den första - City of Bones, ges ut på svenska i juni samt kommer på bio i höst.
- En samlingsbox med Hunger Games-böckerna på svenska.
- Smaragdgrön, den avslutande och tredje delen i Rubinröd-serien. 
- Rekviem, även här den sista delen i Delirium-trilogin.

Sammanfattat en hel del bra böcker jag verkligen ser fram emot att läsa! 


tisdag 28 maj 2013

måndag 27 maj 2013

Recension av Stjäla The Show

När Filippa satte sig på planet mot London för att upptäcka något nytt, och för att förverkliga sina stora teaterdrömmar, hade hon aldrig kunnat föreställa sig att livet skulle yttra sig som det gjort de senaste månaderna. Jagad galna hyresvärdar, underbetald och taskigt behandlad av diverse chefer, samt förförd utav både den ena och den andra killen från alla möjliga hörn av storstaden, bjuder London på något helt annorlunda, och främmande. Allt är dock inte endast svart eller vitt, och Filippa inser snart att man måste skruva upp tempot ett snäpp för att kunna leverera, något som öppnar dörrarna för nya möjligheter - och kanske även The Royal Drama School.

Så äntligen har Filippa, tack vare sin storslagna audition lyckats säkra en plats som elev på RoyDram, och nervös, förväntansfull samt ivrig att få visa upp sina talanger står hon, tillsammans med sina nyblivna klasskamrater - utanför den angivna salen dagen för terminsstart.
Första året visar sig dock innehålla allt annat än skådespel, och medan tiden fortlöper tar hon sig igenom allt från underliga lektioner i hur man andas och slappnar av, till elever som beter sig allt annat än propert och djupa lärare som beodrar de att slicka väggarna. Förvirrad, och med missmod, börjar Filippa snart att betvivla sin plats på skolan - men livet tar oanade vändningar, och tiden då hon ska få chans att glänsa visar sig ligga närmare framtiden än hon anar.

När Emmy Abrahamssons bok Only väg is upp, utkom under föregående år tog den Sverige med storm, och kritiken var övervägande positiv, mycket tack vare det lätta och humoristiska språket som med enkelhet fångar läsaren. Inte helt förvånande blev boken senare även nominerad till Augustpriset i kategorin Barn & Ungdom, men tog tyvärr inte hem titeln.
Stjäla The Show är uppföljaren till Only väg is upp, och fokuserar främst på Filippas tid på The Royal Drama School, där man får följa henne genom bokens tre delar - ett för varje år.
Lika precist och fint som i den föregående boken, öppnar författarinnan dörrarna till en värld olik alla andra,  och trots att humorn är där i exakt rätt ögonblick  finns det ett större djup och mer insikt i boken än jag upplevt tidigare. Samspelt med detta är huvudkaraktärens utveckling väldigt intressant, och det är tydligt hur hon mognar mer i sig själv, något som stärker boken och gör den om möjligt bättre!

söndag 26 maj 2013

Mellan Raderna

Känner du till Mellan Raderna? Inte, nåja, du känner hur som helst säkert till bokförlaget Rabén & Sjögren - vilket i Sverige är ett utav de ledande barn och ungdoms-förlagen. 

Mellan Raderna är alltså en satsning utav R & S, och finns på både Instagram och Facebook under samma namn. "Sidorna" är till för att sprida nyheter och roliga saker; både om sådant som händer på förlaget etc., samt annat plock - och riktar sig till ungdomar och YA-litteratur (Young Adult). Personligen tycker jag att sidorna är bra, man får en del "insider-nyheter" om vad som händer på förlaget, och de har både tävlingar och författare som gästskribenter - något att kika in på om du är intresserad av böcker! 

lördag 25 maj 2013

The Great Gatsby

För en dryg vecka sedan hade filmen  The Great Gatsby - på svenska översatt Den Store Gatsby - premiär. Filmen, vilken är baserad på F. Scott Fitzgeralds 20-talsroman med samma namn, är en nyproduktion där bland annat Leonardo diCaprio innehar huvudrollen - och cirklar kring millionären Jay Gatsby, hans vän och granne Nick, samt förstnämndes extravaganta liv under det förtjusande 1920-talet.

Filmen har fått blandad kritik, och personligen har jag varken läst boken eller sett filmen. Trots detta är boken en utav de "stora romaner" man borde läsa någon gång i livet, och förhoppningsvis kompletterar filmen boken bra. Onekligen verkar den åtminstone vara otroligt visuell, och bara kläderna och miljön ser fantastiska ut. 

fredag 24 maj 2013

Gregor från Ovanjord


Många, och säkert de allra flesta, förknippar namnet Suzanne Collins med författaren bakom den gigantiska succén The Hunger Games - en bok, och serie, vilken sålt miljontals exemplar världen över. Trots detta har Suzanne skrivit ytterligare böcker, och dessa i en serie kallad Gregor från Ovanjord, vilken är planerad till fem böcker varav två finns utgivna hittills. Författarinnan har även valt att rikta böckerna till barn i en något yngre åldersgrupp, alltså från nioårsåldern och uppåt.
Bonnier, vilka ger ut serien på svenska, beskriver boken såhär:

"När Gregor ska passa sin tvååriga lillasyster Boots försvinner hon genom en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter och faller … och faller. Slutligen hamnar han i Underjord, som befolkas av stora råttor, spindlar, kackerlackor och bleka människor med lila ögon. En värld som - visar det sig - bara har väntat på att syskonparet ska komma. Gregor är nämligen omnämnd som krigare i en gammal profetia och Boots är prinsessan som alla kackerlackor dyrkar.
I det mörka, främmande landet råder fiendskap mellan de olika invånarna. Ett krig är nära förestående. Underjords öde vilar helt i syskonparets händer, men Gregor har bara en önskan: att ta sig hem. När han får reda på att hans försvunna pappa sitter fängslad i Underjord ändrar han sig dock och ger sig rakt in i ett svindlande farligt äventyr."
En bok jag uppskattar värd att läsas, något jag tror att jag kommer göra!

torsdag 23 maj 2013

Casting till filmen Cirkeln

När Cirklen, första delen i en svensk trilogi skriven av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, utkom år 2011 tog den Sverige med storm, och blev en succé direkt. Snart blev det även officiellt att det skulle göras en film, varpå castingar i jakt på människor att gestalta karaktärerna påbörjades. Av ett flertal anledningar ställdes filmen dock in, och castingen likaså - MEN, nu finns åter chansen och möjligheten att bli en av de lyckliga att utgöra Cirklen-teamet! 

För någon vecka sedan släpptes nämligen nyheten att Cirkeln åter ska filmatiseras, och de som köpt rättigheterna - RMV film- ska hålla öppna castingar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Så, för alla som är intresserade, var på plats i ovanstående städer på utsatt datum! 

Hazel Grace


tisdag 21 maj 2013

Sommarböcker


Snart, och om inte allt för lång tid, nalkas sommarlov - och vad kan möjligtvis vara bättre än att under sommaren slå sig ner för att läsa en bok. Ovan ser ni fem böcker jag plockat ihop, främst för att de är väldigt bra allihop, men också för att de passar utmärkt att läsa om man vill ha något "lättsmält", och inte allt för tungt språk eller handling. Hoppas att ni får en fortsatt fin dag och vecka, kram!

måndag 20 maj 2013

Torka aldrig tårar utan handskar


Under föregående helgen påbörjade jag, efter lång väntan, äntligen Jonas Gardells bok Torka aldrig tårar utan handskar. Boken, vilken utspelar sig under 70 och 80-talet, handlar främst om Aids-epidemin, men tar även upp hur det ansågs att vara homosexuell, samt hur dessa behandlades. Under ett flertal år cirklar boken alltså kring de två huvudkaraktärerna Rasmus och Benjamin, två pojkar med vitt skilda ursprung, men vilka genom en ödets nyck stöter på varandra på julafton i Stockholm.
Gardells bok filmatiserades även under 2012, och sändes som en serie i tre delar under samma namn - nu återstår alltså bara för mig att se denna, något som ska bli spännande!

lördag 18 maj 2013

Recension av Rädda mig inte!

Jag har en förbannelse.
Jag har en gåva.

Jag är ett monster.
Jag är mer än människa.

Min beröring är dödlig.
Min beröring är makt.

Jag är deras vapen.
Jag tänker slå tillbaka.

I 17 år var Juliette fångad, fast i en kropp som reagerade på beröring, och inspärrad av samhället på grund av sin förmåga att döda folk vid kontakt. I 17 år var hon avspärrad från omvärlden, inlåst på mentalsjukhus och nekad all typ av förbindelse med det yttre. I 17 år var hon ensam, tills hon träffade Adam och Warner, två pojkar med helt olika motiv - men vilka båda älskade henne villkorslöst. 

Tillsammans har Juliette och Adam äntligen vunnit den lilla frihet de så länge kämpat för, de har flytt Återetablissemanget och det samhälle som fallit i dess händer, och slutligen hamnat på Omega Point - ett samfund bildat i syfte att skydda och lyfta fram människor med speciella krafter. 
Under det försvar som omger de lyckas de för en kort tid finna frid, men lyckan är flyktig och i takt med att deras vistelse på Omega Point blir allt längre, får de reda på saker om sig själva de aldrig kunnat ana. Saker som för de närmare och längre ifrån varandra, än någonsin. Är deras kärlek stark nog att överleva i en värld som vill skilja de åt, och är de beredda att offra allt och kämpa för ett liv tillsammans?

Redan från första sidan fångade Tahereh Mafis otroliga bok Rör mig intemitt intresse, och jag föll handlöst för berättelsen om Juliette, Adam och Warner. 
Med ett oerhört nyanserat, detaljerat och känslorikt språk fortskrider så handlingen i uppföljaren Rädda mig inte!, och författarinnan målar skickligt upp en dystopisk värld full av orättvisor, maktlystnad, och framförallt, kärlek - en variation vilken skapar kontraster och spänning, något som endast får en att sukta efter mer. Boken - och serien -  är fängslande utan att någon gång bli allt för orealistisk, dess miljöomväxlingar är aldrig uttröttande utan bidrar tvärt om till en dramaturgi med glöd i, och det fantastiska språket fängslar en totalt. Helt klart en bok att läsa och älska.

söndag 5 maj 2013

Vad har jag läst i april?

Antal lästa böcker: 6 st: Wallflower, De Utvalda: Hemligheternas Rike, Safirblå, The Hush Hush Saga: Finale +eng, Beautiful Creatures, Divergent.

Bästa bok: Faktum är att april var en månad då alla böcker jag läste tog mig med storm - förvisso var några av de uppföljare till tidigare böcker, men jag måste ändå säga att alla 6 var lika bra, och de rekommenderas starkt.

Läsa i maj: Stjäla The Show, Rädda mig inte, 3096 dagar, Reached +eng, City of Glass +eng, Flugornas Herre, En världsomsegling under havet.

Kommentarer: 

- Wallflower: Stephen Choboskys bok The perks of being a wallflower, också känd under titeln Wallflower på svenska, utkom redan år 1999 - men har aldrig varit så uppmärksammad i bokvärlden som nu.  
I handlingen får vi följa Charlie under hans första tid på High School, hur han finner sina vänner Sam och Patrick, och även om hur hans sett att iaktta livet får honom att kallas en Wallflower - en sådan som ser på. Filmen utkom på DVD för ett fåtal månader sedan, under samma namn som den engelska titeln, samt Logan Lerman, Emma Watson och Ezra Miller i huvudrollerna.

- De Utvalda: Hemligheternas Rike:  I ett splittrat kungadöme, omgiven av maktlystna män och upproriska folk, lever och regerar unga drottning Bitterblue. Förödelsen hennes far lämnat efter sig sedan han dödades är svår att reda ut, och hon kämpar förgäves mot sina rådgivare och hertigar i försök att skingra oron. Så en dag bestämmer Bitterblue sig för att bege sig ut, och upptäcka staden hon lever i, något hon aldrig fått chansen att göra - och snart stöter hon på Ted och Saf, vilka visar sig bli avgörande i hennes liv.
   Det faktum att Hemligheternas Rike är den tredje, och avslutande boken i en serie, kan göra det en aning svårt och förvirrande att förstå vad den verkligen handlar om. I de två tidigare böckerna (Tankeläsaren och Monstrets dotter), får man följa Katsa och Po, samt Flamma och Brigan, medan de - under olika årtionden och i vitt skilda världar - kämpar mot kungar, riken och för kärlek. Hemligheternas Rike är alltså boken där tre olika berättelser kolliderar och flätas samman, något som skapar ett fantastiskt slut.

- Safirblå: Inte nog med att Gwendolyn för ynka tre dagar sedan upptäckte att hon ärvt en roll som hon, ända sedan hon var liten, trott varit hennes kusin Charlottes - hon har också rest i tiden, samt mött den mest underbara och förvirrande kille hon någonsin stött på, Gideon.
Safirblå är uppföljaren till Rubinröd, vilken utom förra året - personligen hade jag en aning svårt för den inledande boken, handlingen utspelade sig väldigt snabbt, och förloppet kändes relativt otrovärdig, något som ändrades så fort jag läste uppföljaren. I Safirblå upplever jag, att handlingen får en större vidd och jag fängslades av de scener som utspelade sig i boken, ett twistat kärleksdrama med mycket humor, och allvar. Att rekommendera!

- The Hush Hush Saga: Finale: Nora och Patchs kamp om evig kärlek har varit lång, och präglats av dalar och toppar - och än är en inte slut. Det sista Nora gjorde innan hon dödade sin far Hank, var att svära en ed vilken förvandlade henne till nephilim (alltså odödlig), samt även att avlägga ett löfte på att leda och styra sin fars arme av stridslystna odödliga till krig mot de fallna änglarna, ett löfte som, om brutet, utan förbehåll skulle leda till både hennes mammas, och sin egen död. Nu tvingas Nora och Patch inse att slutet på deras tid tillsammans kan vara förbi, om de inte kommer på en plan att få de båda sidorna att sluta fred, en plan som inte får misslyckas - både för deras egna, och varandras skull.

- Beautiful Creatures: När Lena Duchannes anländer till den lilla staden Gatlin i södra USA, inser Ethan Wate att han äntligen funnit flickan han drömt om varje natt i flera månaders tid. Snart avslöjas dock att Lena och hennes familj döljer hemligheter mörkare än några andra, och de tvingas tillsammans kämpa mot oanade krafter och en vilja så stark att den hotar deras kärlek. Kommer de att överleva tillsammans, eller för sig själva`?

- Divergent: En viss dag under sitt sextonde levnadsår, ska alla ungdomar fatta ett beslut, ett beslut vilket omfattar och äventyrar hela deras framtid - de måste välja vilken falang de vill tillhöra; De Tappra, De Osjälviska, De Lärda, De Ärliga eller De Fridfulla.
Under hela sitt liv har Beatrice Pryor alltid känt sig en aning mal placé bland sin familj i De Osjälviska, hon har aldrig varit tillräckligt osjälvisk, alltid varit lite för nyfiken, och aldrig beredd att offra allt för att sätta andra före sig själv - och därför står valet mellan att göra sin familj till lags, eller välja den hon innerst inne är. Slutligen gör hon ett val som förvånar både de i hennes omgivning, och henne själv - och inför den hårda initieringsfas som ska göra henne till en av De Tappra, byter hon namn till Tris. Snart inser hon dock att allt inte riktigt blir som hon tänkt sig, i samma veva som hon stöter på Four, inser hon också att hon kommer tvingas slåss för att överleva, och möta sina djupaste rädslor.