måndag 31 december 2012

Berättelsen om Pi

God nyårsafton gott folk, är precis hemkommen från Berättelsen om Pi tillsammans med familjen - en film där huvudrollsinnehavaren är pojken Piscine, även kallad Pi, som bor i Indien och vars familj driver ett zoo. Det visar sig dock att familjen antingen kommer behöva flytta, eller sälja zoo:et. Slutligen bestämmer de sig dock för att få en nystart i Kanada, och de tar med sig djuren på ett skepp och bär av.
Men skeppet hamnar mitt i en storm vid Marianergraven - världens djupaste havsområde på jorden - och Pi tvingas från en livbåt se på medan hans familj försvinner med båten ner i djupet. Nu måste han överleva, men hur ska det gå till när han är fast med en tiger?

Nu ska vi börja laga mat, och jag ska gör mig i ordning - om fem timmar och fyrtiofem minuter är det ett nytt år - men vi hinner höras tills dess, kram!

Bokårsresumé

En bokårsresumé som jag hittat på ett antal olika bloggar:

Böcker 2012

1. Bästa bok du läst år 2012? (du kan bryta ner det i genrer om du vill)
Prosa: Jag läser inte så mycket prosa, men det måste vara Thomas Tranströmers samlingsalbum från 1954-2004!
Vuxen: Jag har läst ett flertal vuxenböcker i år, och de bästa var nog Simon och Ekarna, Niceville och Påven Johanna.
Ungdom: Oj, jag har läst så många bra ungdomsböcker i år, men som ni vet är det bara ett fåtal som verkligen fångat mig, och det är de böckerna ni fått höra mest om här på bloggen. Därför säger jag; The Hunger Games, Vampire Academy, Jellicoe Road, Himlen börjar här och The Fault In Our Stars.
Fackbok: Ska jag vara ärlig kan jag inte minnas att jag läst någon fackbok i år...

2. Böcker/bok som du hade höga förväntningar på, men som inte alls föll dig i smaken?
När jag först hittade boken Blodsbarn tyckte jag att den såg spännande ut och lånade hem den, det visade sig dock att den inte alls föll mig i smaken.

3. Mest överraskande (på ett bra sätt) bok år 2012?
Min historia om The Hunger Games, börjar med att jag för (nästan precis) ett år sedan började höra talas om bokserien - jag hade dock inte fått höra tillräckligt mycket för att bli lockad att läsa dem, men så en dag var jag nere på bibblan och pratade med en utav bibliotekarierna som jag känner, och hon sa att jag bara var tvungen att läsa THG-serien. Så kom det sig att jag lånade hem dem och blev helt förälskad - därför måste Hunger Games vara den mest överraskande boken år 2012.
 
4. Bok du rekommenderade till flest folk år 2012?
De böcker jag tycker mest om och som jag vill rekommendera till folk, brukar vara de som dyker upp i inlägg på bloggen - men för att Hunger Games inte ska bli svaret på alla mina frågor, blir det Jellicoe Road.

5. Bästa bokserie du kom över 2012?
Hunger Games och Vampire Academy.

6. Nya favoritförfattare du upptäckte år 2012?
Jag måste nog säga John Green, Sarah Dessen, Melina Marchetta och Lauren Oliver.

7. Bästa bok du läst som inte tillhör de genrer du vanligtvis håller dig till?
Sofies Värld av Josteeín Gaarder, eftersom det är en bok om filosofi, filosofer och vår historia.

8. Mest spännande kan-inte-sluta-läsa bok år 2012?
Att svara på den här frågan är svårt, eftersom jag vill nämna så många böcker, men för att begränsa mig säger jag Nattens Cirkus, en otroligt bra bok!

9. Böcker du läst i år som du mycket väl kan tänka dig att läsa om nästa år?
Jag är en typisk läsa-om-böcker-människa, och fastnar jag för en bok kan jag läsa om den hur många gånger som helst, som exempel har jag läst Hunger Games-serien två gånger i år, jag är inne på min andra omgång med VA-serie, och både Himlen börjar här och Svindlande Höjder har lästs om flera gånger.

10. Favoritomslag av en bok du läst år 2012?
Alla Sarah Dessens böcker - Mitt perfekta liv, Du glömde säga hejdå, Mycket mer än så - brukar alltid ha så fina omslag, men även Himlen börjar här och Allt jag säger är sant har fina omslag.
11. Mest minnesvärda karaktär 2012?
Augustus Waters från The Fault In Our Stars och Joe Fontain från Himlen börjar här - underbara karaktärer.

12. Den vackrast skrivna boken 2012?
Jellicoe Road alla gånger.
13. Den bok som haft störst betydelse för dig år 2012?
Alla favoriter; THG, VA, Himlen börjar här, The Fault In Our Stars, Svindlande Höjder, Jellicoe Road.

14. En bok som du inte förstod varför du väntade tills år 2012 på att läsa?
Jag kan faktiskt inte komma på någon bok jag borde ha läst tidigare, men möjligtvis Vampire Academy.
15. Favoritcitat från en bok du läst?
Från The Fault In Our Stars: 
"I fell in love the way you fall asleep; slowly, then all at once."
"Sometimes you read a book and it fills you with this weird evangelical zeal, and you become convinces that the shattered world will never be put back together unless and until every all living humans read the book."

Himlen börjar här:
"There once was a girl who found herself dead. 
She peered over the ledge of heaven
and saw that back on earth 
her sister missed her too much, 
was way too sad, 
so she crossed some paths,
that would not have crossed,
took some moments in her hand
shook them up
and spill them like dice
over the living world
It worked.
The boy with the guitar collided
with her sister.
"There you go, Len," she wispered "the rest is up to you".

Jellicoe Road:
"Hold my hand because I might disapear.

16. Kortaste och längsta bok läst år 2012?
Kortast: Om det var krig i norden, en tankvärd bok som bör läsas.
Längsta: Jag brukar inte skriva upp hur långa böckerna jag läser är, men jag skulle gissa på att De Utvalda: Monstrets dotter, VA: Yttersta offret eller Om inte nu så när, är de längsta böckerna jag läst i år.

17. Favoritförhållande från en bok du läst (kärlek, vänskap, familj etc.)?
 Taylor Markham och Jonah Griggs från Jellicoe Road eller Hazel och Augustus från The Fault In Our Stars.

18. Favoritbok du läste år 2012 av en författare du läst andra böcker av?
Förmodligen The Fault In Our Stars eller Du glömde säga hejdå/ Mitt perfekta liv.

19. Bästa bok du läst enbart för att du fick tips från någon annan?Jag kan faktiskt inte komma på någon bok jag läst, enbart för att någon annan har tipsat om den!
 

söndag 30 december 2012

Med Greta

Nu har Greta kommit och vi sitter och pratar, har skoj och äter ananas - om en stund ska vi ner till klubben och träna och ikväll blir det Kinamat, hoppas att ni har/får en fin dag, kram!



Nya böcker

Att önska sig böcker i julklapp och födelsedagspresent är något av en självklarhet för mig, och detta året var inget undantag.
Böckerna som gömde sig under pappret den här gången var; The Hunger Games +eng, Svindlande Höjder och Hidden +eng (den tionde boken i House of Night-serien) - några jag är väldigt glad över!





lördag 29 december 2012

På spåret, Quizkampen och bra sällskap

Godkväll!

Denna lördag har tillbringats hemma, där jag lyssnat på musik, läst böcker, sett på Gossip Girl och umgåtts med familjen! Denna kväll har vi även haft gäster och just nu sitter vi och spelar På Spåret och har kul, hoppas att ni haft en fin dag och helg och att det fortsätter så, kram!

När det är som vackrast

När det är som allra vackrast på vintern är himlen klarblå, solen mild och det ligger ett tjockt snötäcke över allting - tyvärr fattades väl lite av den där snön idag, även om det fortfarande finns snö kvar, detta fick en dock inte att blunda för att det var vackert ändå!

fredag 28 december 2012

Godmorgon

Godmorgon världen!

Har precis vaknat och ligger i sängen och lyssnar på musik. Gårdagen var riktigt bra och jag hade en underbar födelsedag med familjen, samt fick många fina presenter!
Denna fredag ska jag ge mig ut på stan med Laura och mellandags(rea)shoppa, så förhoppningsvis fyndar jag med mig en del hem, hoppas att ni haft en bra vecka, kram!

onsdag 26 december 2012

De här låtarna ger mig rysningar


Safe and Sound - Taylor Swift och The Civil War


Breath of Life - Florence + The Machine

Nu i mellandagarna


Så var julafton över för det här året, och jag har haft en alldeles underbar helg tillsammans med släkten, god mat och en massa fina julklappar!
Inom dem kommande dagarna väntar ännu mer klappar och ännu mer mat, och så är det ju nyår på måndag också - det är inte klokt hur snabbt tiden går - jag hoppas att nu haft en underbar helg och att ni får några fantastiska mellandagar, kram!

måndag 24 december 2012

GOD JUL!




Jag önskar er alla en riktigt fin julafton och hoppas att ni får många fina klappar, umgås med härliga människor och njuter av julen, kram!

fredag 21 december 2012

Gott Jullov!


Gårdagen var toppen - coopertestet gick bra och kvällen var härlig, det är alltid lika kul att umgås med människorna på klubben!
Dagen idag började med skolavslutning vid tio-tiden, samt utdelning av mina första betyg (!), och följdes sedan av julklappsbyten. Nu vill jag passa på och önska er alla ett riktigt härligt jullov och en fin julafton, juldag, annandag och ett gott nytt år såklart!

torsdag 20 december 2012

Sista skoldagen, dans, julfest och härlig musik


God eftermiddag!

Så var sista skoldagen för år 2012 slut, och imorgon är det dags för skolavslutning, något som känns ganska otroligt eftersom tiden går så fort!
Dagen har hur som helst innehållit Ice Age 4 samt den årliga dansen för sjuor, åttor och nior - ikväll blir det träning och sedan Julfest, vilket ska bli superskoj!

Hoppas att ni haft en underbar vecka och sista skoldag, kram!

lördag 15 december 2012

It's time - Imagine Dragons


It's time - Radioactive

lördag 8 december 2012

When summer came to me


Jag har aldrig varit särskilt mycket för att skriva dagbok - jag minns i och för sig när jag var liten, och hade fått några av kompisar på kalas, och att jag skrev ner småsaker lite då och då. Nu är jag blivit äldre har jag dock övergett den strategin, och istället har bloggen blivit lite som en mini-dagbok.
Hur som helst satt jag och kollade igenom arkivet, när jag hittade bilderna från Frankrike och Alperna, som vi var på semester i förra året, och jag kommer ihåg allting som om det var igår!

På tal om igår, så var gårkvällen riktigt rolig, och jag spenderade lite kvalitetstid med tjejorna - något som inte händer allt för ofta, förutom i skolan!
Dagen idag kommer innehålla shopping på stan med Laura, samt mys med familjen och eventuellt lite skrivning på SO uppsatsen - jag hoppas att ni får en fin (och snöig) dag, kram!

Rör mig inte!


Läste nyligen (i torsdags) ut ovanstående bok - alltså, Rör mig inte! av Tahherah Mafi - en alldeles underbar bok med ett alldeles underbart språk och handling som fick en att vilja läsa vidare hela tiden - rekommenderas verkligen! 

fredag 7 december 2012

Life is about learning to see the beauty in what you have


God eftermiddag och god fredag!

Så är det äntligen fredag, och en dag närmare lucian, jullovet och julafton - alla mysiga högtider som julen innebär - och jag är ganska nyligen hemkommen från skolan.
Dagen har gått i ett, och inneburit både SO-arbeten och franska förhör samt en hel del skratt - och nu ikväll ska jag på inflyttningsfest med några kompisar, vilket ska bli skoj!
Jag hoppas att ni haft en underbar dag och vecka, och att ni njuter av helgen, kram!

torsdag 6 december 2012

Härliga låtar


Jag, personligen, älskar att läsa samtidigt som jag läser, men det varierar ju från person till person - och vissa klarar inte av det alls, medan andra tycker det är super härligt. Nedan ser ni en liten lista på låtar jag brukar lyssna på, men vad gillar ni för musik, och hur funkar det att lyssna på musik och läsa för er?

Radioactive - Imagine Dragons
Little Talks - Of Monsters and Men
Luckiest Girl - Vinsten
Girl on Fire - Alicia Keys
Safe and Sound - Taylor Swift and The Civil War
Breath of Life - Florence + The Machine
Doesn't mean anything - Alicia Keys
Gravity - John Mayer
Very Loud - Shout Out Louds
I won't give up - Jason Mraz
Sing for you - Tracy Chapman
Dance with me tonight - Olly Murs
Impossible - Shout Out Louds 
Gymnopidedie no.1 - Erik Satie
River flows in you - Yiruma 
Turning Page - Sleeping at Last
Flightless Bird - Iron and Wine
Requiem on Water - Imperial Mammoth

onsdag 5 december 2012

I kö på både Önske- och läslistan


När jag var elva år gammal läste jag min allra första bok på engelska, och inte helt förvånade (?), var det Twilight. Sedan dess har mitt intresse för att läsa böcker på engelska ökat radikalt, och numera är ungefär en tredjedel av de böcker jag läser på engelska.
 I inlägget nedan, skriver jag om två av böckerna som ni ser på bilden, alltså City of Bones och The Host, och dessa är två böcker jag längtar riktigt mycket efter att få läsa - likaså Bitterblue (som är den avslutande delen av De Utvalda, eller Graceling-trilogin, som den heter på engelska), samt I Am Number Four, som även finns som film, och som jag ännu inte hunnit se.
Så ovanstående böcker har skrivits upp på önskelistan, och om jag inte får dessa kommer de lånas/köpas hem fortast möjligt!

tisdag 4 december 2012

Vad jag längtar!





Tills dessa två filmer kommer på bio; The Mortal Instruments: City of Bones (med Jamie Campbell, haha) och The Host!
Har dock inte läst böckerna än, så jag tror att dessa får bli nästa på listan - de verkar hur som helst vääldigt bra!

måndag 3 december 2012

Vad har jag läst under November?

Antal lästa böcker: 5 stycken: Som om jag frågat, Only väg is upp, Vampire Academy +eng, Himlen börjar här och Vampire Academy: Frostbite +eng.

Bästa Bok: Eftersom jag redan läst tre av de fem böcker jag läst i november innan, så måste jag nog säga Only väg is upp - den blev Augustnominerad, så det var ju inte helt omotiverat!

Läsa i December: Oj, jag har en hel hög med böcker som väntar på mig, och några av dessa är: Da Vinci Koden, Änglar och Demoner, Rör mig inte, Det är jag som är Caroline, Cinder, Vår Katastrofala Historia, Dash och Lilys utmaningsbok och Torka aldrig tårar utan handskar - december får bli månaden med mycket läsning!

Kommentarer på böckerna:

- Som om jag frågat: Är ytterligare en bok av Johanna Lindbäck, och boken tar sin början vid terminsstarten i nian, den där hösten då hela Johns liv förändras - för helt plötsligt har föräldrarna fått för sig att de ska skiljas, bästa kompisarna har blivit tillsammans och ingenting är som det brukade vara, men så träffar han Lina, och tillsammans med henne försöker han balansera tillvaron.

 - Only väg is upp: Filippa Karlsson är nitton år och påväg, påväg mot London, mot nya äventyr, mot The Royal Drama School och snygga britter - men livet blir inte riktigt som hon tänkt sig - för pengarna visar sig ta slut lika snabbt som de kom, och inte nog med att hon tvingas dela "lägenhet" med en tjej som verkar helt konstig, det visar sig även att hennes hyresvärd har mord i blicken.

- Vampire Academy + Frostbite: Jag läste hela VA serien på svenska i somras, och blev fullkomligt förälskad, därför bestämde jag mig för att läsa om dem (dock på engelska denna gången), och jag ångrar mig verkligen inte! Att läsa en bok på engelska, oavsett om du läst den på svenska först eller inte, kan verkligen förändra läsupplevelsen - och när man kommit in i det kan jag nästan föredra att läsa på engelska. Här är några länkar till inlägg som handlar om serien!

Himlen börjar här: Är en något så underbar bok att det inte finns - språket, handlingen miljön, allt!
Huvudkaraktären heter Lennie och lämnas ensam tillsammans med sin morbror och mormor, när hennes två år äldre syster Bailey dör i en hjärtattack, trots sina unga nitton år. Istället söker hon tröst i Toby, Baileys pojkvän, men även i Joe - en utav de tre Fontaine pojkarna, och som med sin gitarr och sina lysande ögon blir centrumet i hennes vardag.

lördag 1 december 2012

Första december och julkalender


Så är äntligen första december här, och eftersom snön ligger tät på marken utanför är det ingen tvekan om att julstämningen börjar närma sig, vad som också tar sin början idag är Mysteriet på Greveholm: Grevens Återkomst - den nya julkalendern som ska gå på TV - och det återstår att se vad som kommer hända!
Nu måste jag skynda mig och byta om till varmare kläder, ska nämligen vara parkeringsvakt tillsammans med Molly idag ändå fram tills klockan tolv - ha en fortsatt underbar dag, första december och första advent, kram!

Uppdatering:


Nu har jag fixat en liten uppdatering, och den går ut på; att om du klickar på bilden "Lästa böcker år 2012" (översta bilden), kommer du till en sida där jag sammanställt alla böcker jag läst hittills i år (nedersta bilden) - och om ni undrar något över böckerna etc. så är det bara att fråga på!