torsdag 29 november 2012

Jag är klar med mitt bokmål för år 2012!


Det finns många saker jag vill uppnå och göra i livet, och när det året precis hade börjat, i januari, satte jag upp målet "läsa 75 stycken böcker under år 2012". I början var jag lite tveksam till om jag verkligen skulle hinna, men det gjorde jag, och det bevisades igår! 

Så nu när jag är klar med mitt Bokmål (och jag menar bok och mål), vet jag inte riktigt vad jag ska göra... kanske ska jag börja med att sammanställa alla 75 böcker jag läst under året, eller vore det intressant?

onsdag 28 november 2012

Om böcker

Har sett denna enkät på ett flertal bloggar, bland annat på Tonårsboken och Bokugglan, och påtal om sistnämnda, så är jag även med i en tävling på hennes blogg om att vinna en bokapp!



Ljudbok eller bok i handen?: Jag brukar faktiskt inte lyssna på ljudböcker, och jag om jag minns rätt, är de enda ljudböcker jag lyssnat på Trollkarlen från Oz och delar utav Sagan om Ringen - och detta i bilen. Annars så föredrar jag att hålla böcker i handen, och jag älskar känslan av att öppna en ny bok, eller att bläddra i en gammal för den delen också!

Pocket eller inbunden?: Generellt sett så köper jag mestadels (eller nästan enbart) inbundna böcker, varför vet jag inte riktigt - kanske för att jag egentligen föredrar dessa...? 

Påhittat eller verklighetsbaserat?: Både och... Mestadels läser jag dock påhittade böcker, och måste jag välja, så får det väl bli dessa.

Harry Potter eller Twilight?: HP böckerna läste jag för första gången som tioårig, och jag skulle chansa på att det var min första riktiga läsupplevelse - precis som så många andra föll jag för dem, men jag måste nog säga att det är på senare dagar som mitt intresse för serien stigit. Å andra sidan var jag helt inne i en Twilight-period för något år sedan, och jag uppskattar dem fortfarande, men hysterin har gått över.

Fantasyvärld eller vår egna?: Skulle man samla ihop alla böcker jag läst på en lista, och sedan placera dem under olika genre, så skulle de flesta böcker (förmodligen) stå under dessa kategorier. Att läsa Fantasy, Paranormal Romance eller Urban Fantasy är något jag brukar göra, och jag gillar att få uppleva andra världar. Samtidigt kan verklighetsbaserade böcker vara precis lika bra, så helst en bra blandning av både och.

Kindle, iPad eller liknande?: Jag är överhuvudtaget inte bekant med Kindle, men däremot iPad, så det får bli sistnämnda. Dessutom går det ju att läsa böcker på iPad också!

Låna eller köpa böcker?: Jag älskar att köpa böcker, och jag kan önska att jag hade en hel vägg med böcker - men jag har alltid lånat de allra flesta böcker jag velat läsa, så jag lutar nog mer ditåt.

Bokhandlar eller online?: Känslan av att vara inne i en bokhandel kan naturligtvis inte ersättas av en online-bokhandel, men priserna i sistnämnda brukar slå bokhandlarnas (på gott och ont), och jag velar någonstans mittemellan.

Ensamstående bok eller trilogi?: Det beror helt på om den första boken var avsedd att bli den första delen i en trilogi, eller om handlingen faktiskt tog sitt slut i första boken!

Lång eller kort bok?: Böckerna jag läser brukar ligga på någonstans mellan 300-600 sidor, och det är inte allt för ofta som jag överskrider det antalet sidor, så någonstans i mitten.

Romans eller Action?: Det beror väl på vad som egentligen menas med orden, handlar det om action som i filmer, eller action som i en fantasy/äventyrsroman? I vilket fall ska det väl vara en blandning av både och, för mycket romantik blir bara smörigt och för mycket action är inte heller kul.

Mysa under en filt eller steka i solen?: Både och, att ligga och läsa i solen en varm dag på stranden kan vara precis lika härligt som att mysa under en filt, let's go for both.

Varm choklad eller latte?: Varmchoklad, hehe...

Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning?: I och med att jag läser en hel del bokbloggar får jag ta del av en mängd olika åsikter, och även om jag försöker att inte ha förutfattade meningar om böcker innan jag läser dem, så kan jag inte låta bli att påverkas lite.

lördag 24 november 2012

Serier jag följer


 En alldeles underbar serie som i säsong 1 tar sin början år 1912, då Titanic sjunker.
Under åren får man sedan följa människorna och intrigerna som utspelar sig på godset "Downton Abbey", och för tillfället går säsong 3 på SVT1 klockan 21.30 varje lördag!


 Portkod 1321 är en serie på tio avsnitt, som sänds på SVTplay, och som handlar om Agnes och Steph, som trots motstånd tvingas inse att de trots allt är plastsystrar, när deras mamma respektive pappa ger sig av på semester, och lämnar dem ensamma med Agnes lillasyster i en lägenhet i Stockholm.


Också en underbar serie, som (till stor del) handlar om de privilegierade ungdomarna på Upper East Side, samt människorna i deras närhet och intrigerna som utspelas mellan dem.
Gossip Girl serien innehåller 6 hela säsonger, varav den sjätte sänds på tv nu, och jag började följa serien förra året (om jag minns rätt). Avsnitten är dock 40 minuter långa, och en säsong kan innehålla runt 20 avsnitt, så jag har inte hunnit så långt ännu...


Och så tillsist Vetenskapens Värld, programmet som sänds klockan 20.00 varje måndag på SVT2, och som jag troget följt i över ett och ett halvt år!
Titeln säger det mesta, och handlar som sagt om vetenskap i alla dess former - personligen tycker jag att man får ut väldigt mycket av programmet, och jag brukar se fram emot det.

onsdag 21 november 2012

Studiedag


Idag är den efterlängtade studiedagen här, och jag måste erkänna att det känns som lördag, det lär ju kännas konstigt att komma tillbaka till skolan imorgon...
Hur som helst ska väl en studiedag tillägnas just studier, och jag ska plugga, men jag har en hel del annat på schemat också, som att gå på stan med Fia, gå på pianot och på bokklubb - det blir en fullbokad dag, vilket i och för sig är kul! Passa på och njut av dagen, alla ni som har ledigt - och ni andra också såklart, kram!

tisdag 20 november 2012

I'll be there someday, I can go the distance, I will find my way


 Hej, och godkväll!

Denna tisdag började med att jag vaknade upp med en aning ont i halsen - till frukost drack jag därför varm mjölk med honung (finns inget bättre), och sedan bar det av mot skolan.
Runt tre-tiden var skoldagen slut, och sedan jag kommit hem har jag bara tagit det lugnt, och sett på Portkod 1321.
Imorgon är det studiedag, vilket ska bli skönt - jag har faktiskt inte planerat in något speciellt, så det blir en hemma dag!
Hoppas att ni haft en fin dag, kram!

söndag 18 november 2012

Himlen börjar här


The sky is everywhere, it begins at your feet

Har nyligen läst ut Himlen börjar här, och det finns inte mycket mer att säga än att jag älskar den, och att ni borde läsa den!

lördag 17 november 2012

fredag 16 november 2012

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2



Och så är den äntligen här, för i onsdags (14/11) hade Breaking Dawn part 2 världspremiär!
Än så länge har jag inte sett den, och vi får väl se vad som händer framöver - ett som är säkert är i alla fall att jag längtar!

torsdag 15 november 2012

River flows in you - Yiruma


River flows in you - Yiruma

onsdag 14 november 2012

Long time, no see


Hej!

Nu var det länge sedan jag bloggade, men jag hade tänkt komma igång igen nu - och vi får väl se hur det går!
Dagen har varit bra, med sovmorgon och slöjd, samt språk och därefter pianolektion och sedan träning med Greta. Nu på kvällen har jag bara tagit det lugnt, ätit middag och ska alldeles strax sätta mig med läxorna, jag hoppas att ni haft en fin dag, kram!

fredag 2 november 2012

Vad har jag läst under Oktober?

Antal lästa böcker: 6 stycken: Miss Peregrines hem för besynnerliga barn, The Fault In Our Stars +eng, Rubinröd, Jag minns inte varför jag älskar dig, Om det var krig i Norden, och En Natt.

Bästa Bok: Oj... det måste varit The Fault In Our Stars! John Green är en otroligt duktig författare, och jag har även läst en utav hans tidigare böcker; Var är Alaska? I Övrigt har John ett väldigt fint och - enligt min åsikt, lättförståeligt språk, trots att den var på engelska. Boken berörde mig också, och samma dag som jag läst ut den var det enda jag kunde tänka på, hur mycket jag ville att de två huvudrollskaraktärerna Hazel och Augustus skulle leva i verkligheten. Låt dock inte bokens handling villa bort er innan ni läst den, den är verkligen underbar!

Läsa i November: Just nu håller jag på och läser Only väg is upp, men jag ska även försöka ta mig förbi Anne Franks Dagbok, Himlen börjar här (som jag förövrigt redan läst, men som behövs friskas upp i mitt minne), Kurt Cobain finns inte mer, Det är jag som är Caroline, VA (Vampire Academy) 1 och 2 på engelska, samt Jellicoe Road på engelska - sedan återstår det att se vilka jag hinner med.

Kommentarer på böckerna:

- Miss Peregrines hem för besynnerliga barn: När Jacob var liten brukade hans farfar berätta historier om sin barndom för honom - berättelser om hur han tvingats lämna sin familj i Polen för att söka sig till en ö utanför Wales, till ett ställe där det bodde en massa besynnerliga barn.
Jacob växte upp i tron om att det var riktiga, men när han kommit fram till den ålder då boken tar sin början, vid 16 år, har han slutligen fått klart för sig att de bara är påhitt, tror han.
- The Fault In Our Stars: Sextonåriga Hazels liv slutade när hon var tretton, det var då cancern tvingade henne att lämna skolan, och det var då hennes sociala kontakter med omvärlden bröts. Men efter att ha blivit diagnostiserad depression, tvingar hennes mamma henne att gå till en "support group", och det är där hon möter Augustus Waters.
Precis som Hazel själv lider Gus av cancer, något som han dock ses som "botad" mot, och medan deras vänskap växer vävs deras liv ihop, tills allting plötsligt vänder.
- Rubinröd: Gwendolyn har under hela sitt liv fått stå i skuggan av sin kusin Charlotte - både pågrund av hennes skönhet, men också på grund av genen som gav henne förmågan att resa i tiden.
Men så en dag börjar Gwen känna en besynnerlig yrsel och illamående, och snart står det klart att det inte är Charlotte, utan hon själv, som har ärvt den magiska genen. Nu tvingas hon möta motgångar i form av grevar som levde på 1700-talet, och så Gideon, den andra tidsresenären - som kanske, kanske kan bli något mer.
- Jag minns inte varför jag älskar dig: Det enda Naomi kan minnas innan hon föll med huvudet ner i trappan, är det som utspelat sig fyra år bak i tiden och längre. Allt som betytt något för henne tidigare är utraderat, hennes bästa vän Will, pojkvän Ace och har istället ersatts av James - han som var med henne på sjukhuset. Men allt eftersom tiden går får Naomi reda på mer och mer om sitt förflutna, och snart inser hon att livet inte är så enkelt som det ser ut.
- Om det var krig i Norden: Är en tunn, och väldigt lättläst bok, men däremot väldigt innehållsrik. Boken hinner på sina ca. 50 sidor få en att förstå att det inte är så lätt att vara invandrare i ett land - för tänk, vad skulle vi göra om det var krig här, nu, och den enda chansen du hade för att rädda din familjs liv var att fly?
- En Natt; När Turk träffar Timotej för allra första gången på NK i Stockholm, dagen innan Julafton och de båda står och sliter i samma hallonröda halsduk, får han intrycket av att hon är stereotypen för en bortskämd flicka. Men när han samma kväll stöter på henne igen, och igen, får han chansen att lära känna henne på riktigt, och Timotej visar sig vara någon helt annan än han först trodde.