torsdag 18 oktober 2012

Studiedag


Sitter och lyssnar på musik med Fia och Laura, idag är det studiedag, så Fia har sovit över här tills idag!
Senare idag ska jag ner till träningen, och imorgon är det tillbaka till skolan som gäller. Hoppas att ni haft en fin vecka hittills, kram!

tisdag 16 oktober 2012

Fem bästa...


Böckerna: Som bekant är jag ju lite smått förälskad (det var en underdrift) i både Jellicoe Road och Hunger Games, så dessa är självklara på de fem bästa böckerna. Fortsättningsvis är Boktjuven, The Fault In Our Stars, Vampire Academy och Miss Peregrines hem för besynnerliga barn superbra böcker!

Filmerna: Harry Potter, Hunger Games, Allt för min syster och Dear John är filmer jag sett ett flertal gånger (i alla fall de tre första), och jag råkar gilla filmer som Upp och Modig, så dessa måste nog med på listan också.

Bloggarna: Filippas, Alvas, Isas, Lauras och Paulas bloggar är bra alla fem!

Ämnena: Oj, egentligen gillar jag faktiskt alla ämnen i skolan (i stort sett), men favoritämnena är väl*... SO, NO, Engelska, Franska och Hemkunskap/Svenska.
* Sedan beror det på vad vi arbetar med, det är ju inte alltid så att det område vi jobbar med är just det jag finner mest intressant, men det finns stora delar i alla dessa ämnen som jag gillar.

Låtarna: Det finns oändligt med låtar som jag gillar och tycker om, men här är fem gamla favoriter: Very Loud, Gravity, Safe and Sound, Hope och Doesn't mean anything.

måndag 15 oktober 2012

Snö och jul


Jag gillar verkligen hösten, sådana där dagar när man har halsduk och vantar, himlen är klarblå, solljuset faller vackert på de färgade löven och det ryker när man andas. Förvisso är det ganska mysigt när det regnar ute också, (i alla fall när man är inomhus), men ibland sådär på höstkanten när himlen bara är grå längtar jag så efter snö och jul- och en sådan dag var det idag.

I övrigt har det varit en lugn dag, och nu på eftermiddagen har jag bara tagit det lugnt och lyssnat på musik - och nu ska jag göra matteläxan, kram!

Kolla in Paulas nya blogg!


Tycker verkligen att ni ska kika in på den här söta tjejens blogg ---> www.paulasackbrook.blogspot.com

söndag 14 oktober 2012

Engelska bokomslag vs. Svenska




























Något som ibland kan vara lite småretande (enligt mig) är när titlarna på vissa böcker översätts från ett språk (och i det här fallet engelska), till svenska. Likaså gäller det omslagen, för det händer ju att dem skiljer sig ganska mycket från varandra.

Rad 1. The Fault In Our Stars vs. Förr eller senare exploderar jag
- Jag har nyligen läst ut The Fault In Our Stars på engelska, och jag måste säga att den var förvånansvärt lättläst, och otroligt bra. I övrigt tycker jag att både den engelska titeln, hur den hänger ihop med boken, och omslaget är mycket finare i den engelska versionen.

Rad 2. Jellicoe Road vs. Jellicoe Road
- Det tog ett tag efter att boken hade översatts till svenska som jag läste den, och jag ångrar verkligen inte att jag inte väntade längre, för oj vad underbar den var.
Angående titeln finns det inte så mycket att säga, mer än att det var bra att den fick fortsätta heta precis det den för på engelska - och jag vet inte riktigt vad jag tycker om omslagen, mer än att båda har sina för och nackdelar - och att de väger upp varandra.

Rad 3. Vampire Academy vs. Törst
- Skulle jag få syn på de här båda böckerna i en bokhandel, bredvid varandra, tror jag nog att jag skulle plockat ner den svenska versionen först. Riktigt varför vet jag inte, eftersom jag egentligen tycker att både de engelska titlarna och omslagen är finare än de svenska (även om de inte är så tokiga de heller), men det ligger något i att det är "hemspråket", så att säga, som lockar.

lördag 13 oktober 2012

Övernattning


Det har varit en hektisk vecka med massor av prov (och då menar jag faktiskt massor), och detta har varit, (förutom en allmän olust till att blogga), en bidragande faktor till att jag inte har bloggat. Men veckan, som förövrigt sett ut ungefär såhär (se nedanför), har också innehållit mycket skratt och prat med mina fina vänner;

Måndagen innebar egentligen ingenting speciellt, om än dock övning med "podiet" inför Lucian. På tisdagseftermiddagen, däremot, gick jag och fikade med Laura och Saga, och sedan följde vi upp Fia för en konfa-träff.
Onsdagen innebar det vanliga i skolan - IUP och slöjd, och därefter prov i både franska och engelska - och efteråt begav jag, Fia och Saga oss till mitt piano och därefter till stan där jag inhandlade Jellicoe Road på engelska.
På torsdagseftermiddagen stack jag till träningen där vi sprang en kort bit, och sedan hade utestyrketräning och igår (fredags) var jag och familjen hembjudna på middag hos Fia på kvällen.
Idag vaknade jag upp klockan sju (varför, eller hur jag kan vakna så tidigt vet jag inte), och gick upp med en riktigt träningsvärk i hela överkroppen, samt lite ont i nacken efter att jag igår råkade "rulla" på min nacke när jag skulle göra en bakåtkullerbytta... Sedan såg jag på Gossip Girl och sedan dess har jag inte gjort speciellt mycket.
Om runt en timma kommer Paula och ska sova över, vilket kommer bli kul och imorgon ska vi, tillsammans med Fia och Laura på Gudstjänst.

Jag hoppas att ni haft en finfin vecka, kram!



torsdag 4 oktober 2012

Vad har jag läst under September?:

Antal lästa böcker: 4 stycken: Avståndet Mellan, Jellicoe Road, Om inte nu så när, Personer du kanske känner.

Bästa bok: Helt klart och utan tvekan Jellicoe Road! Hela berättelsen är så lätt att leva sig in i och när jag läste den önskade jag nästan att jag bara kunde få ta över huvudkaraktären Taylors roll. Den bästa boken jag läst på väldigt länge.

Läsa i oktober: The Fault In Our Stars +eng, Rubinröd, Jag minns inte varför jag älskar dig och Anne Franks Dagbok.

Kommentarer på böckerna:

- Avståndet Mellan; är ett samarbete mellan ett gäng olika författare som var och en skrivit var sitt kapitel om de olika tunnelbanestationerna i Stockholm, och människorna som färdas mellan dem.
I boken får vi följa en familj som ligger i skilsmässa, ett ofött barn, en förälskad arbetare och ett flertal till. Bland bokens många författare finner vi även bland annat Sara Bergmark Elfgren (Engelfors-trilogin), Jenny Jägerfeld (Här ligger jag och blöder), och Johanna Thydell (I taket lyser stjärnorna m.fl.).
- Jellicoe Road; Som elvaåring blir Taylor lämnad på ett 7-eleven av sin mamma. Sex år senare bor hon på Jellicoe School, och det enda hon minns av sitt forna liv är enstaka fragment.
Den enda personen Taylor valt att riktigt lita på är Hannah, hon som hämtade henne den där dagen - men samma dag som Taylor blir vald till föreståndare för Lachlan House, ett av de sex elevhemmen på skolan, och sedan till ledare för hela skolan, försvinner Hannah, och hon blir ensam kvar att förlita sig på Ben och Raffy, hennes närmaste vänner.
Så startar även det årliga territoriekriget mellan Jellicoe School, Jellisarna och Kadetterna, men detta året blir inte allt som väntat, och i sällskap av de två övriga ledarna Santangelo och Griggs, samt Ben och Raffy, får Taylor reda på mer och mer om sin historia. Klicka Här för att läsa mer.
- Om inte nu så när; Det är år 1938 och oron för ett krig börjar kännas av i Sverige. Människor köar ut i trappuppgången till Utlänningsbyrån för en chans att få sitt uppehållstillstånd förnyat och det är här berättelsen tar sin början.
Under bokens gång får vi bland annat följa den varmhjärtade men också väldigt bestämda Ingrid Widegren, en av hennes överordnade Birger Jansson, och deras chef Stig Holmberg under åren då kriget härjade, och vi får vara med när de möter motgångar, och kärlek.
- Personer du kanske känner; Året är 1996 och datorerna har gjort sitt intåg i människornas vardag, och speciellt i Emmas. Hennes liv är uppochnedvänt, med en pojkvän hon inte trivs med, en bästa kompis som tjatar om college, och så har vi Josh, hennes vän som gjorde misstaget att tro att hon älskade henne fast hon aldrig tänkt på honom mer som en vän, eller?
Så en dag står Josh utanför hennes dörr med en CD skiva i handen, och när de kopplar upp sig mot datorn har de plötsligt hamnat 15 år framåt i tiden, på Facebook. Tillsammans måste de sedan räta ut de frågetecken som hopas kring dem och ta tag i nuet.